Hogy télen nyáron legyen a közelünkben vitaminforrás a csírákat is bevethetjük.
Ezenkívül több betegség megelőzésében és kezelésében is segít!
Bioboltban beszerezhetjük a csíráztatáshoz szükséges magokat!
A csírákat salátákba, levesekbe, krémekbe is tehetjük,
sőt ledarálva pástétomokat is készíthetünk belőlük.
Búzacsíra
A magas vérnyomás kiváló ellenszere.
Tisztítja a májat, megszünteti a szervezet gyulladásos folyamatait.
Serkenti az emésztést.
A hosszú és rövid csíra is nagyon finom, salátákkal keverhető.
Retekcsíra
Az egyik legjobb természetes antibiotikum.
Megfázás, orrdugulás esetén oldja a nyákot.
Remek méregtelenítő.
Kisebb vese és epekövet is segít eltávolítani.
Íze csípős, így érdemes más csírákkal összekeverni.
Lucerna csíra
Szabályozza a szervezet koleszterinszintjét.
Megakadályozza a vérzsír lerakodását az érfalakon.
Csökkenti az ízületi gyulladást, a reumatikus fájdalmakat.
B12-tartalma nőknek kötelező, hisz ez a vitamin csökkenti a vérszegénységet.
Zsázsa
Rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a szívinfarktust.
A benne lévő antioxidánsok lévén késleltethetjük az öregedést.
Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást
és segít a mellrák megelőzésében.
Nem utolsósorban afrodiziákum, hiszen növeli a férfierőt!
Hogy csíráztassunk?
A vegyszer mentes magokat öblítsük, majd áztassuk be.
Az olajos magokat 1 napra, a gabonát 12 órára.
4-8 óra alatt hajt ki.
Csíráztatás:
Bioboltban olcsón vehetünk agyag vagy műanyag csíráztató tálat.
De egyszerű tányérban is kikelnek.
Rakjuk Őket a konyha legmelegebb (20-22°C) pontjára.
Ha tálra tesszük, azt bevizezett vászonnal takarjuk le és tartsuk nedvesen.
A csírázás utáni 3. napon már nem kell a vászon.
A kikelt magokat reggel és este érdemes átöblíteni, illetve a tálban vizet cserélni,
így elkerülhetjük a penészesedést.
3-4 nap múlva ehetjük is a csírákat.